torsdag 17 maj 2012

Ism! Ism! Ism!

För några veckor sedan lyssnade vi på estradpoeten Oskar Hanska, som diktade och ropade ut (viskade också) livsfrågor och bearbetade sina (och andras) barndomsminnen på scenen. Han gjorde det drivande och inspirerande också. Men, mitt i en dikt, sätter han bland annat ord på svårigheten att vara WoW-spelande man med ögon som glittrar av achievement points och samtidigt vara feminist. Och det liksom hugger till på ett igenkännande sätt. Det är genant och dumt, men jag letar direkt efter fler fel och misstag då jag hör en man som pratar om feminism än en kvinna. Som om mannen skulle ha en underliggande annan plan, en maskerad vision och bara glider på den något hyllade vågen av samhällsrespekt - den han får ganska på en gång efter att ha gått ut med att vara, just, feminist.

Jag lekte fruktsallad (ni vet alla sitter på stolar i en ring kring en stående människa som säger till exempel "jag älskar lakrits" och om du håller med byter du stol blir du kvar utan stol är det din tur att älska eller inte älska fotboll djur eller kanske lakrits igen ja ni har lekt den förr den är ganska mycket nittiotalsbarnens uppväxt) tillsammans med tjugo okända ungdomar för ett litet tag sedan, i ett sammanhang där jag tänkte att här finns bara engagerade och pålästa eldsjälar. En tjej stod i mitten och berättade för oss att hon var feminist, givetvis reste jag mig upp men såg att där bara fanns ungefär fem stolar att byta med. Fem av dryga tjugo ungdomars uppvärmda sitsar. Och det gör mig så himla, å, arg? provocerad? förbryllad?
Jag misstänker att det är för att ordet, klangen,  f e m i n i s t  är så politiskt laddat, och att om du säger att du är feminist betyder inte det att du direkt står för jämlikhet mellan könen utan går först i det allra rödaste tåget den första maj. Och är flata. Och att du ställer dig upp och räcker upp handen allra högst (obs, hen har hår under armen!) på intresseanmälan inför SCUM-manifestföreställningen i din stad. Men det är ingen ny teori.
Det handlar om att vilja passa in också. Att vara den du vill vara.

"Ska nog börja raka mitt huvud. Så att nazisterna inte vill slå mig.
Ska nog sluta raka mig under armarna. Så feministerna kan förstå mig."

Sa Oskar Hanska ungefär. Och det stämmer som sjutton. Jag älskar att vara normkritisk och ifrågasätta det alldagliga, det vi är vana vid eller det vi tar för givet, men jag vet inte om jag bara gör det för att göra det eller om det finns en gen i mitt DNA som berättar det för mig. Och, är det ens en dålig sak att göra det som, typ, en kul & viktig grej? Om jag slutar äta kött för att jag vill vara "en som inte äter kött", gör det mig till sämre än en som faktiskt äter? För att den kanske är mer ärlig än jag? Fast det är inte riktigt så svart, så vitt och vice versa. För jag vet att jag inte skulle stå för någonting om det inte berör mina privata egocentriska egna intressen och känslor. För de jag känner kärlek för, för de som undrar om jag är röd eller blå eller rödblå eller blåröd eller grön, för de som tycker att det bästa som finns är att veta om jag attraheras av sexpack eller inte för de har nämligen en mapp där de samlar papper på alla potentiella


-fans.

Rosa, den farliga färgen? Feminist, det farliga ordet. Någon offentlig sade i en intervju nyligen att "jag är inte feminist, jag är humanist", men av vilken giltig anledning? De två är ju inte ens varandras motsvarigheter, än mindre berör de samma områden. Och å, jag önskar att världen bara kunde bortse från rykten och känslor och våga ta ställningstaganden. (Önskningar om världen brukar ju ge så himla mycket resultat. Ha.)
Jag har jättesvårt för det. Just att ha en åsikt och att uttrycka den, STÅ UPP för någonting, vad det än må gälla. Och det är så synd, för jag (liksom alla andra tellusmänniskor, likt musiksmak) upplever att jag har bra värderingar, åsikter och sjutton vad alla heter. Men jag ska bli bättre på det och under fruktsallad ställde jag mig genast upp. Nästan så snabbt så blodet försvann ur huvudet, och då är det snabbt, vänner.

Men jag är fortfarande hon som hämtar inspiration från en person/ett föremål/en bok/whatever och som sedan dedikerar hela jävla självbiografin till denna/detta. Och nu vet jag inte om all den passionen är oäkta. För att det är strävan mot ett mål och inte själva målet i sig jag är, trampar i och pushar för. Vad ska jag göra om inte ens elden är på riktigt? Är GILTIG. GODKÄND. OK. Jag börjar skriva med visionen om en rätt glad och uppmanande text om feminism och alla fördelar, om hur tungt det är idag att vara man och feminist och om hur jag önskar att alla vågade säga "men självklart" för det är något alla borde vara. Slutar efter två a4 någonstans i min personliga sfär där du förmodligen tröttnat efter hälften och nittio procent av poängen rann mig mellan fingrarna. Jag tror att viljan att vilja vara något är nödvändig för att tillslut bli det, men när är man framme? När har jag nått fram? Kommer jag någonsin?

23 kommentarer:

  1. STORA SMSLISTAN - SPRID! och svara gärna på, på era bloggar! uppskattas
    1. Hur många sms har du i din inkorg?

    2. Vad står det i ditt översta sms och vem är det från?

    4. Vad står det i ditt tredje sms uppifrån och vem är det från?

    6. Vad står det i ditt översta skickade, och vem är det till?

    7. Vad står det i ditt senast skickade sms och vem har du skickat det till?

    8. Vilka tre personer uppskattar du mest att få sms ifrån?

    9. Vem smsar du mest frekvent med på kvällarna?

    10. Vem i din kontaktbok finns alltid där för dig?

    SvaraRadera
  2. Fråga 7 ska vara "Vad står det i ditt näst senast skickade sms och vem har du skickat det till!"
    ett mobilinlägg skulle va roligt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. vi får se, Anonym, hur det blir med ett mobilinlägg. jag är lite on/off när det kommer till listor nämligen, och har svårt att se varför det skulle vara bra att rangordna vänner (typ fråga 8).

      Radera
  3. förstår det, jag tycker det är kul att läsa listor, konkret när du annars är lite abstrakt. vi kan göra om fråga 8, endast för dig. fråga 8: vem pratade du senast i telefon med? [inga värderingar, som du ville R]

    SvaraRadera
    Svar
    1. (vet du vad jag skulle tycka var kul? att du tog av dig masken.)
      i så fall. det är kväll. det är kommentarsfält. det är inte abstrakt som du uppenbarligen tycker blir lite ensidigt (och det håller jag med dig om. ibland blir det så torrt att jag andas som en jävla dammsugare.)

      1. jag vet inte, jag kan nog inte se. rätt många. jag har snabba fingrar.
      2. "jag älskar dig. jag har inga ord egentligen. du är en så stor del av mig." - från mig.
      4. "jag har ett dussin citroner hemma även. hehe." från min finaste stockholmsvän.
      6. se fråga 2. till E K P.
      7. se fråga 2 & 6. till E K P.
      8: en göteborgsvän.
      9. en person som tycker om nattsms lika mycket som jag. fast som somnar innan mig. inte lika kul.
      10. oh. det är många personer. många. (värdering här också?)

      Radera
  4. åh. det kan jag nog göra inom sinom tid. 2an låter intressant, så fint så fint. Vad pratade du och åttan om? mobilmönster rebecka. du klarade dig från att generalisera på tian! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. du är en person som känner mig.
      det är din tur att bjuda nu, tror jag.
      är det inte det alla pratar om? "ge och ta, folket".

      Radera
  5. *kände dig för några år sedan. vad pratade du och åttan om?
    kanske om man är robin hood eller socialist. jag ska avslöja mig. snartsnart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ett mentalt "vem där"-spel.
      varför är det så angeläget att veta vad jag och åttan pratade om? du har frågat två gånger utan paus nu. är jag svår? är jag för lätt? kände jag dig elektroniskt?

      Radera
  6. ja precis. bara intressant, om jag får reda på det kan jag somna gott. jag vet att du tycker om honom. eller henne. tycker h*n om dig lika mycket?
    alldeles för svår. jag ville bara veta vem av oss som fick tag i kärleken först. du behöver inte försvara dig, jag är inte din fiende.
    lite elektroniskt kanske, om jag nu förstår vad du menar. vilket jag aldrig gjorde, aldrig gör. 2007.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tror inte att du vet vem hen är. jag är faktiskt väldigt säker på det. och på grund av att den informationen nyss kom upp är ditt påstående inaktuellt, och likaså din fråga.

      du fick tag i kärleken först. 99% först.
      det är ett påstående värt minst ett studiebidrag, min vän.

      Radera
  7. finaste R. jag har bara en fråga så kan du få mitt förnamn. har hen sagt att hen älskar dig den senaste veckan? isåfall min vän, så hittade du den först och du får äta upp studiebidraget eller köpa sidenklänningar för det. de passar dig bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, det har hen inte gjort. inte på milslånga vägar. du vann. game over för mig.
      vem är jag finaste R för? vem har inte förstått mig, inte sedan 2007?

      Radera
  8. jag har svårt att tro dig R. vilken bokstav börjar han på? saknar han och älskar dig? saknar du, och älskar honom? säg bara ja ja ja om det är så. och om det inte är så, säg då nej nej nej. eller kombinera orden såsom ja, nej, ja. eller ja, ja, nej.
    Jag kommer från din gamla skola. Jag tyckte aldrig du var udda. Jag har aldrig förstått dig, inte 2007 heller men det var första och enda gången jag bytte ett ord med dig. För mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har svårt att se intresset bakom denna iver att veta just mer om nummer åtta, om du inte på något sätt har kontakt med en person du misstänker vara åtta/du är själv åtta. och inget av detta går ihop i pusslet i mitt huvud, speciellt inte när du lägger till en sådan stark övertygelse om någonting som inte alls är självklart.
      du lovade mig ett förnamn och inga frågor besvaras innan du, socialist eller robin hood, blåser undan åtminstone lite av dimman framför ansiktet.

      Radera
  9. är det fel av mig att ha ett sådant intresse för raquel? det har du också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. av sättet du skriver på är du inte den Raquel jag känner. men inte heller är det Raquel jag pratat i telefon med.
      vilket är ditt nästa drag?

      Radera
  10. jag är inte raquel. absolut inte. det är mitt nästa drag. det måste vara raquel, i relation till hur du skriver. den du pratade med måste ha sagt att hen älskade dig, stämmer inte detta? och då tror jag att det är raquel. finns ingen annan möjlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag vet att du inte är Raquel, men jag förstår inte hur du kan dra den slutsatsen såhär på rak arm? och i relation till hur jag skriver, var inte mitt sätt att skriva abstrakt? är abstrakt självklart?

      jag vill passa på att be om ursäkt för mig själv.
      uppenbarligen har vi vid något tillfälle känt varandra, men vi har bara bytt ett ord. för dig.
      det måste ha inneburit en relation (stark som svag) som bara grundades på bytta ord. för mig.
      och jag skulle inte vilja se mig själv i en icke-ömsesidig relation.
      förlåt.

      Radera
  11. det är okej. lev väl

    SvaraRadera
    Svar
    1. game over
      för oss båda om du gör sådär.
      vilket inte är ett slut, utan snarare revansch.
      var bor du nu?

      Radera
  12. har du en mail man kan nå dig på, eller annat ickeoffentligt kontaktsätt?

    SvaraRadera